Центр Мистецтв "Новий Український Театр"

Центр мистецтв "Новий Український Театр"

театр для всієї родини

газета “НАРОДНА”    від 12 липня 2014

  Попри всі насущні проблеми маємо чимало різноманітних театральних фестивалів, проте на них майже не представлені вистави для найменшого глядача, учасники ж – переважно дорослі актори. А дитячих театральних фестивалів до цих пір взагалі не було. Змінити ситуацію на краще вирішили Театр „Божа корівка”, що діє при Центрі мистецтв „Новий український театр” та Театральна студія Світлани Брагіної. Саме з їхньої легкої руки нещодавно відбувся Перший київський дитячий театральний фестиваль „Чудосія”. 

         „Мета нашого фестивалю надати дітям можливість творчого спілкування, підтримати талановитих дітей в реалізації їх творчого потенціалу, розширити коло інтересів та захоплень юних акторів, створити умови для обміну досвідом педагогів та привернути увагу суспільства до дитячої творчості”, – розповів художній керівник Нового українського театру Віталій Кіно.

         Триденна програма фестивалю була досить насиченою. Зокрема, проведено конкурс на кращу афішу до вистави  „Попелюшка” в галереї Євгенії Гапчинської, майстер-клас „Ляльковий театр”. Крім цього юні актори мали змогу побачити виступ своїх «старших колег»  – студентів Коледжу екранних мистецтв. Але головними подіями звичайно ж стали конкурсні вистави, про які коротенько й розповімо.

         Театральна студія „Колізей” була створена лише два роки тому, але за цей порівняно невеликий проміжок часу її учасники встигли поставити сім вистав та клоунських номерів. Пропонована нині вистава „Царівна Несміяна” створювалась до Дня сміху і насичена музикою, веселими жартами та конкурсами. Вона була відзначена у номінації „Найекстроавагантнішна вистава”, а Корніленко Михайлик та Бесараб Остап, що виконали яскраву роль Коняки,  у номінації „Непорушна єдність голови і хвоста”.

         Театральна студія Світлани Брагіної теж існує не так давно, проте вже має свої традиції. Приміром, на початку сезону всі її учасники ходять до театрів, де не тільки переглядають вистави, але й слухають поради дорослих акторів. Старша група колективу з виставою „Всі миші люблять сир” здобула перемогу у номінації „Найгучніші оплески та глядацькі симпатії”, а спектакль молодшої  – „Півник – володар сонця”, став „Найзворушливішою виставою”. Натомість Кіра Щелкунова була відзначена „За різноманітність образів”, а Рая Курганська в ролі Курки-секретарки визнана „Секретарем року”.

         Наступний учасник –  театральна студія „Мікс”, це студія, в якій збираються талановиті учасники з різних шкіл Києва, щоб разом творчо і різнобічно розвиватися – співати, танцювати, дізнаватися нове. Їхня постановка „Маленький принц” була визнана „Найпоетичнішою виставою”. Юні актори Роксолана Білосніжка та Іринка Єфімова перемогли у номінації „Найчуттєвіше виконання ролі”.

         Якщо всі попередні колективи діють у Києві, то Театр естрадних мініатюр „Гротеск” завітав на фестиваль з міста Борисполя. Дитячий театр існує тільки два місяці, але вже встиг дебютувати на театральному конкурсі в рідному місті. Цей колектив був відзначений як „Кращий акторський ансамбль”, а Віка Бондаренко – „За створення гострохарактерного образу”.

         Ось що розповіли про свої враження члени журі фестивалю.

         Віктор Цекало, актор театру і кіно: „Дуже сподобався фестиваль. Дітки грали так емоційно та зворушливо. Певен, що кілька його учасників через роки стануть професійними артистами”.

         Наталя Уварова, дитяча письменниця, драматург: „У нас мало вистав, де б актори зверталися до дітей доступною і зрозумілою їм мовою. А самі діти рідко мають можливість виступати на сцені. Саме таку можливість їм дає фестиваль „Чудосія”.

         Ельвіра Загурська, театральний критик, мистецтвознавець: „Дуже вдало вибрана назва фестивалю – „Чудосія”, а девізом могли б стати слова: „Посієш чудо – пожнеш віру”. Сподіваюсь, що цей фестиваль стане щорічним, а в перспективі отримає статус Всеукраїнського”.

         Центр мистецтв «Новий український театр», що виступив ініціатором створення дитячого театрального фестивалю, започаткував дуже важливу справу у вихованні підростаючого покоління. Але, щоб він став Всеукраїнським, напевне потрібна підтримка держави. І, насамперед, хотілося б, аби на починання київських ентузіастів звернуло увагу Міністерство культури України.

Едуард ОВЧАРЕНКО